Sinüzit rahatsızlığı sinüslerin ağızlarının tıkanması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sinüslerin içlerinde solunum yolu hücreleri bulunmaktadır ve yüzümüzde bulunan kemikler ile kafatasının içerisinde konumlanmaktadır.
Sinüslerin birçok amacı vardır. Bu amaçlardan bazıları ise soluduğumuz havanın ısınmasını sağlamak, bakterileri tutmak ve mukus salgısı gerçekleştirmektir. Sinüslerin üzerini örten bir tabaka mevcuttur. Bu hücre tabakası iltihap sorunu ile karşılaştığında ortaya sinüzit rahatsızlığı çıkar.
Sinüzit Rahatsızlığının Ortaya Çıkma Nedenleri
Sinüzit rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Eğer alerjiniz varsa kronik sinüzit sorunu yaşayabilirsiniz. Ya da fazla güçlü sümkürme, kişilerin bağışıklık sisteminde ortaya çıkan yetersizlik, geniz eti gibi sorunlar da sinüzit rahatsızlığının başlıca nedenlerindendir. Pek bilinmese de diş enfeksiyonları da sinüzit rahatsızlığına neden olabilmektedir.
Sinüzit genellikle ortaya iki şekilde çıkar. Akut sinüzit ve kronik sinüzit olarak bilinen rahatsızlığın tedavi seçenekleri de mevcuttur.
Akut Sinüzit Nedir?
Akut sinüzit daha çok üst solunum yolu enfeksiyonları yaşayan hastalarda görülür. İleri akut sinüzitte göz çevresinde iltihap görülmesi de mümkündür. Akut sinüzitin beraberinde getirdiği rahatsızlıklardan bazıları; geniz akıntısı, baş ağrısı, yüksek ateş ve yoğun burun akıntısıdır.
Akut sinüzit tedavisi için ilk adım fiziki olarak bir doktora görünerek akut sinüzit teşhisinin konulması ile başlar. Sinüzit tedavisinde burun spreyi, uygun antibiyotik kullanımı gibi tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.
Kronik Sinüzit Nedir?
Kronik sinüzit rahatsızlığı akut sinüzitte ortaya çıkan belirtilerin (burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtiler) en az 3 ay süre ile görülmesidir. Kronik rahatsızlıklardan biri olan kronik sinüzit hastaları sürekli yorgun hisseder ve günlük yaşam faaliyetlerini yerine getirmekte zorlanırlar.
Kronik sinüzite neden olan faktörler arasında akut sinüzit belirtilerinin yanı sıra tümör oluşumunun da önemli rolü vardır. Kişiden kişiye değişen ve farklılık gösteren kronik sinüzit belirtileri alanında uzman doktorlar tarafından kolayca fark edilmektedir.
Kronik sinüzit tanısı ile tedavi olmak isteyen hastalar için öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yeteri kadar etki vermez ise cerrahi yöntemler ile tedavi seçenekleri de uygulanabilmektedir.